Spara energi - välj rätt typ av belysning!

Spara energi - Välj rätt typ av belysning!


På den här sidan har vi samlat information till dig som vill veta mer om hur du kan spara energi genom att välja rätt typ av belysning
Det finns många olika sätt att spara energi och med rätt lampor så står belysningen i hemmet för en avsevärt mycket liten del av den totala energiförbrukningen i våra hem, de stora bovarna i hemmet är bland annat duschen, inomhusklimat och vitvaror.

Rätt ljuskälla  - sparar energi
Rätt ljuskälla gör att du minskar din förbrukning av el i hemmet. Genom att välja rätt LED-lampa kan du fortfarande njuta av belysning hemma. En modern LED-lampa använder idag ungefär en tiondel så mycket energi som en glödlampa och en sjundedel så mycket som en halogenlampa.

Som en jämförelse så förbrukar en LED-lampa på tio watt cirka 11 kWh, en halogenlampa sträcker sig till att använda 53 kWh och den gamla klassiska halogenlampan använder 66 kWh. Här kan vi se en markant skillnad på förbrukning.

Smarta lampor använder el även i standby läge
Om du använder smarta lampor så bör du se till så att standby läget är avstängt. Detta kan man enkelt undvika genom att använda till exempel en timer. Dagens energieffektiva LED-lampor har ett ljusutbyte på minst 120 lumen/watt. När du ska välja belysning så är det viktigt att du kollar vilken märkning lampan har. Denna märkning visar hur energieffektiv lampan är på en skala från A++ till E. LED-lampor med klass A++ är en av de absolut energisnålaste lamporna som finns på marknaden idag.

Använd timer eller skymmningsrelä
Med en timer/kopplingsur kan du själv bestämma i förväg när du vill att dina lampor ska vara igång. Till exempel kan du justera utomhusbelysning eller julbelysningen med ett skymmningsrelä som gör att lamporna tänds och släcks automatiskt beroende på ljuset under dagen. Vi säljer både timer och skymmningsrelä för utomhusbruk.
 • Hur mycket sparar jag på att byta till LED?

  En LED-lampa drar ungefär 90% mindre el och håller 25 gånger längre än en vanlig glödlampa.

  Så här mycket sparar du:
  Elkostnad glödlampor/år: 131 kr
  Elkostnad LED-lampor/år 20 kr

  Du sparar 112 kr/år per lampa genom att byta till en LED-lampa

  Formeln vi använt: Exempel 6W LED-lampa i 6h med ett Kw pris på 1.5 kr blir: 21w/1000 = 0,006kW * 6h = 0,036 kWh * 1.5 kr = 0.054kr/6h om dagen * 365 = 20 kr/år.

 • Hur länge håller en LED-lampa jämfört med en glödlampa?

  En LED lampa håller i snitt 15.000 brinntimmar. Det kan jämföras med en glödlampa som håller i snitt 1.000 timmar medans halogenlampor håller i ungefär 2.000 timmar.

 • Kan jag byta ut alla lampor till LED?

  Du kan byta ut nästan alla lampor till LED. Ska du byta ut lågvoltslampor till LED-lampor så måste du även byta ut transformatorn som då ska vara avsedd för ledlampor.

 • Kan jag byta ut lysrör till LED-lysrör?

  Ja det kan du göra, i förpackningarna följer det med glimtändare som du ska byta ut.

 • Går LED att dimma?
  Ja det går, men alla LED-lampor är inte dimbara. Om en LED-lampa är dimbar så ska det stå tydligt på förpackningen. Välj alltid en dimmer som är anpassad för LED-lampor. Fråga gärna oss så hjälper vi dig att hitta rätt!
 • Vad menas med integrerad LED?

  Det betyder att ljuskällan är inbyggd i armaturen. Det går att byta ut chip/ljuskällan på högkvalitativa armaturer numera.

 • Vad kostar en LED-lampa?

  LED-lampor kostar från 39 kr. Du hittar vårt sortiment av LED-lampor här.

 • Vad kostar det att använda en LED-lampa i ett år?
  Om du har en 21w lampa tänd i 6 timmar per dygn i ett år kostar det 69 kr/år.

  Formeln vi har använt: Exempel 21w lampa i 6 tim med ett Kw pris på 1.5kr blir: 21w/1000 = 0,021kW * 6 tim = 0,126Kwh * 1.5 kr = 0,189 kr/6 tim om dagen * 365 = 69kr/år
 • Hur är ljuset i en LED-lampa?

  Färgtemperatur mäts i Kelvin (K) vilket visar vilken färgnyans och färgton en lampa har. Ju högre Kelvin-tal lampan har desto vitare och kallare ljus. Väljer du en LED-lampa med ett lägre Kelvin tal blir det ett varmare ljus. Dagens LED-lampor har ett stort utbud av olika färgtemperaturer. Vi hjälper gärna till med att hitta rätt färgtemperatur på LED-lampor för både privatpersoner och företag. Kontakta oss gärna!

 • Hur vet jag om det är LED?

  Skillnaden mellan en LED-lampa och en glödlampa är bland annat att LED-lampor saknar glödtråd. LED-lampor ger ifrån sig avsevärt mindre värme och blir alltså inte lika varma som en glödlampa.