Om oss

Experter på ljus.
Känsla för form.
Sedan 1944.

Hos oss hittar du spännande lampor och inredningsdetaljer från ledande varumärken – från hela världen.

Vi hjälper dig med ljussättning i ditt hem, din trädgård eller på din arbetsplats. Vi kan reparera din gamla lampa. Du kan också få hjälp med att installera din nyinköpta favorit.

Vi har butik i Växjö och Stockholm samt vår nätbutik här på vaxjoelektriska.se. Vårt sortiment är noga utvalt av oss. Hoppas du blir inspirerad och sugen på att handla något fint.

Varmt välkommen till oss på Växjö Elektriska.
Börje & Gertrud Löfqvist, grundare av Växjö Elektriska.
Johannes Nilsson, VD Växjö Elektriska.
Allt började på en cykel för 75 år sedan.
Christine Löfqvist
Christine Löfqvist, ägare.

Allt började på en cykel

På höstkanten 1944 hoppade Börje Löfqvist glatt upp på sin nyinköpta cykel med ambitionen att ge sig ut och ljussätta Småland.

Sedan dess har familjeföretaget fortsatt i samma anda, kanske inte just på cykel, men med ett leende på läpparna har vi hjälpt generationer att lysa upp sina hem.

Från elinstallationer till lampbutik

I september 1944 skrev Växjö Ortspress om att Börje Löfqvist och hans kompanjon Ivar Serell startat en ny elinstallationsfirma – Handelsbolaget Serell och Löfqvist. På den tiden ställde Elverket krav på att man även skulle ha en fysisk butik för att få utföra sina installationsarbeten. Och så fick det bli, butiken öppnades i en före detta fruktaffär på Kungsgatan i Växjö. Börje Löfqvist, då 26 år, hoppade glatt upp på sin nyinköpta cykel – fullt lastad med kablar, verktyg och lampor – för att åka ut till Tolg, en liten ort utanför Växjö, för att göra sitt första installationsjobb som egen företagare. Tre kronor och 60 öre var timarvodet på den tiden samt en "cykelslitageavgift" på 25 öre per resa. Den nystartade firman började sin historia med långa dagar och sena nätter.

Andra generationen tar över

Efter hårt slit fick företaget fler och fler kunder och blev snart välkänd i byggbranschen i Smålands djupa skogar. 1946 gifte sig Börje med sin älskade Gertrud. Gertrud skötte bokföringen i firman som nu hade blivit en av Växjös största elinstallationsfirmor. 1955 fick Börje och Gertrud sitt första barn. Den efterlängtade flickan Christine. Några år senare kom också sonen Bengt till världen. 1972 bestämmer sig Ivar att dra sig ur bolaget och sålde sin del till Börje. Företaget fick namnet Växjö Elektriska Börje Löfqvist AB. Butik och kontor flyttade då från den trånga och urvuxna lokalen på Kungsgatan till Storgatan 19. Här ligger vi fortfarande kvar och lockar många besökare varje dag.

När Börje och Gertrud bestämde sig för att gå i pension tog Christine och Bengt över var sin del i företaget. Bengt tog över installationsdelen och Christine tog hand om butiken.

Växjö Elektriska idag

Vår butik har alltid präglats av samma anda – men har de senaste tio åren fått ett annat fokus. I takt med att de stora elkedjorna öppnade upp var det dags att förändra för att kunna möta konkurrensen. Vi ville erbjuda en helhet – så butikslokalen totalrenoverades och våra medarbetare utbildades till ljusexperter på Ljushögskolan i Jönköping. Vi valde också ut de bästa varumärkena och på så sätt nischades butiken. Idag är vi en av Sveriges bästa belysningsbutiker som fått priset "Årets Ljusa Butik", en utmärkelse för Nordens bästa belysningsbutik, två gånger (2003 och 2014).

Vi växer vidare

I september 2017 var det premiär för vår nya butik på Tegnérgatan 18 i centrala Stockholm. Såklart med samma namn – Växjö Elektriska. Smålands äldsta lampbutik blev Stockholms yngsta, och nu med tredje generationen, Johannes Nilsson i företaget. Vår nya butik har även här blivit en naturlig samlingsplats för alla som delar vårt stora intresse för belysning. Precis som i vår butik i Växjö, erbjuder vi ljussättning, reparationer och speciallösningar även här.

Med våra 20 stjärnor som medarbetare fortsätter vi vår resa framåt. Varmt välkommen till oss på Växjö Elektriska.


Våra butiker:

Växjö Elektriska i Stockholm AB
Tegnérgatan 18
113 58 Stockholm
Organisationsnummer: 559101-1324

Växjö Elektriska Belysning AB
Storgatan 19
352 30 Växjö
Organisationsnummer: 556598-4159