Vår historia

På höstkanten 1944 hoppade Börje Löfqvist glatt upp på sin nyinköpta cykel med ambitionen att ge sig ut och ljussätta Småland. Sedan dess har familjeföretaget fortsatt i samma anda – inte just på cykel – men med ett leende på läpparna har vi hjälpt generationer att lysa upp sina hem runt om i hela landet.

I september 1944 skrev Växjö Ortspress om att Börje Löfqvist och hans kompanjon Ivar Serell startat en ny elinstallationsfirma – Handelsbolaget Serell och Löfqvist.

På den tiden ställde Elverket krav på att man även skulle ha en fysisk butik för at få utföra sina installationsarbeten. Och så fick det bli, butiken öppnades i en före detta fruktaffär på Kungsgatan i Växjö.

Börje Löfqvist, då 26 år, hoppade glatt upp på sin nyinköpta cykel – fullt lastad med kablar, verktyg och lampor – för att åka ut till Tolg, en liten ort utanför Växjö, för att göra sitt första installationsjobb som egen företagare. Tre kronor och 60 öre var timarvodet på den tiden samt en "cykelslitageavgift" på 25 öre per resa. Den nystartade firman började sin historia med långa dagar och sena nätter. Efter hårt slit fick företaget fler och fler kunder och blev snart välkänd i byggbranschen i Smålands djupa skogar.

1946 gifte sig Börje med sin älskade Gertrud. Gertrud skötte bokföringen i firman som nu hade blivit en av Växjös största elinstallationsfirmor. 1955 fick Börje och Gertrud sitt första barn. Den efterlängtade flickan Christine. Några år senare kom också sonen Bengt till världen.

1972 bestämmer sig Ivar att dra sig ur bolaget och sålde sin del till Börje. Företaget fick då namnet Växjö Elektriska Börje Löfqvist AB och butik och kontor flyttade från den trånga och urvuxna lokalen på Kungsgatan till Storgatan 19, där butiken fortfarande ligger och lockar många besökare varje dag.

När Börje och Gertrud bestämde sig för att gå i pension tog Christine och Bengt över var sin del i företaget. Bengt tog över installationsdelen och Christine tog hand om butiken.

Växjö Elektriska idag
Vår butik har alltid präglats av samma anda – men har de senaste tio åren fått ett annat fokus. I takt med att de stora elkedjorna öppnade upp var det dags att förändra för att kunna möta konkurrensen. Vi ville erbjuda en helhet – så butikslokalen totalrenoverades, våra anställda utbildades till ljusexperter på Ljushögskolan i Jönköping. Vi valde också ut de bästa varumärkena och på så sätt nischade butiken.

Idag är vi en av Sveriges bästa belysningsbutiker som fått priset "Årets Ljusa Butik", en utmärkelse för Nordens bästa belysningsbutik.

Växer vidare
Smålands äldsta lampbutik har blivit Stockholms yngsta.

I september 2017 var det premiär på Tegnérgatan 18 i centrala Stockholm. Den nya butiken är en naturlig samlingsplats för alla som delar vårt stora intresse för belysning. Även här erbjuder vi ljussättning, reparationer och speciallösningar.

På Växjö Elektriska är vi experter på ljus. Vi hjälper dig att ljussätta ditt hem, din trädgård eller din arbetsplats. Vi kan reparera din ärvda lampa och ger gärna tips och råd om belysning i allmänhet. Och så klart hittar du lampor i många olika stilar från ledande varumärken från hela världen. Sortimentet är noga utvalt av oss och vi hoppas du ska bli inspirerad och bli sugen på att handla något fint. Unna dig själv – eller kanske någon du tycker om.

Varmt välkommen till oss på Växjö Elektriska.