Goda råd om belysning

Ljus gör skillnad

Vi är beroende av ljus för trivsel, arbete och trygghet – allt från det välkomnande skenet från ytterlampan till det allmänspridande ljuset i arbetsrummet. Ett bra ljus kan göra skillnaden mellan det trista rummet och det som sprudlar av liv.
 

Design och funktion:

Självklart vill man ha snygg belysning – men titta inte bara på designen – utan även på funktionen: Rätt armatur på rätt plats! Tänk på att spotlights ska användas som punktbelysning och riktas mot en yta för att undvika bländning. För att skapa djup i rummet kan man placera spotlightskenor i taket som riktar ljuset ner mot tavlor eller fondväggar.

 

Skapa rum i rummet:

Alla större bord, såsom matbord och soffbord, kan med fördel ha en nedpendlad armatur för att bilda ”ett rum i rummet”.  Lampans höjd vid matbordet ska vara cirka 55-65 cm ovanför bordsytan.
 

Låt ljuset bölja

Lampor bör finnas i alla fönster – stående eller hängande. Flera välplacerade ljuspunkter ger ett stämningsfullt ljus.

Tänk på hur du kombinerar olika typer av lampor – en tumregel är att kombinera en pendel i taket med en stående armatur i fönstret eller på ett sidobord. Låt gärna ljuset bölja genom att  placera ljuspunkterna i olika höjder. Då skapas variation och harmoni.

 

Anpassa ljuset med dimmer

Se till att ha bra allmänbelysning i alla rum och dimmer på alla armaturer i miljöer där du vistas mycket – ljuset kan då anpassas till olika tidpunkter och aktiviteter. Dimmers finns i många olika utföranden – väggdimmer, sladdimmer och plug-in-dimmer för vägguttag.
 

Lys upp ute

När det gäller belysning utomhus så ska den placeras långt ut i trädgården och riktas exempelvis upp i ett äppelträd. Det gör att blicken hamnar där och tar bort de svarta hål som fönster annars ger en mörk höstkväll.